zondag 28 januari 2018

Eindelijk de klapekster in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Klapekster (Great Grey Shrike) (Lanius excubitor)
Vandaag de ons inmiddels bekende Watertuinroute eens in omgekeerde richting gelopen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Vanmorgen sprak ik de hoop uit nu eindelijk eens de klapekster tegen te komen. Het weer leek het ene moment zacht maar wanneer je een pad in liep waar je vol in de wind liep was het echt koud. Gelukkig hebben we vandaag ook wel even het zonnetje mogen zien. Heerlijk!

Roodborst (European Robin) (Erithacus rubecula)


Vandaag wel iets meer vogeltjes gehoord dan de afgelopen tijd. Bovendien was de roffel van de specht nu grote delen van de dag overal te horen. Het roodborstje sla ik meestal over, maar zat zo zijn best te doen dat ik er toch even voor bleef staan.



Ook de boomklever was vandaag een paar keer in beeld. Jammer dat deze nou niet even stil wilde blijven zitten.

Boomklever (Eurasian Nuthatch) (Sitta europaea)



De reiger is al in prachtkleed, even als de scholekster. Vanaf februari wordt er door deze vogels al gebroed.

Blauwe reiger (Grey Heron) (ardea cinerea)
Natuurlijk kom je deze ook tegen in de AWD. Mannetjes bij mannetjes en vrouwtjes bij vrouwtjes in groepen.


We hebben een stukje aan de wandeling geplakt en lopen dan langs het Groot Zwartveld. We lopen om ons heen te kijken en hopen op de klapekster die hier in de buurt dikwijls wordt gezien in de wintermaanden. Ik zie iets in een bosje vliegen, veel te klein dacht ik...Maar wanneer ik goed kijk blijkt hij het toch te zijn! We zijn blij!!
de foto's zijn niet geweldig, maar dat maakt voor nu niet uit. 




De klapekster is een wintergast die hier best zeldzaam is. Het zijn geen opvallend mooie vogels om te zien, alhoewel hun boevenmasker best grappig is. Dit schattige kleine vogeltje spietst zijn prooi aan stekels of prikkeldraad om op deze wijze een voorraad aan te leggen. Zijn voedsel bestaat uit woelmuizen, kevers en in de winter ook zangvogeltjes.Klapeksters die in Nederland overwinteren komen meestal uit Scandinaviƫ.

Dit is het gebied waar de klapekster graag vertoeft. Ze houden van licht beboste open terreinen.

Niet veel mooie landschapsplaatjes vandaag en ook niet echt mooie foto's maar wel heel blij met een soort die hoog op mijn wensenlijstje stond. Nu nog en keer een mooiere foto, maar voor vandaag is het even goed zo.


Tot slot nog een mooie grote zaagbek.

Grote zaagbek (Goosander) ( Mergus merganser)

We hebben een heerlijke wandeling gehad en zien weer uit naar de volgende.

3 opmerkingen:

  1. Het is echt wel! een mooie blog geworden zeg

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefeliciteerd met de klapekster, die heb je toch maar erop staan. Ik hoop hem nog te kieken deze "winter". Verder vind ik dat roodborstje toch wel superleuk, en ook de landschapsfoto's hebben iets. Het is op dit moment wat kleurloos in de natuur, maar ook dan is het genieten als je in zo'n mooi gebied rondwandelt.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het blijft altijd een bijzondere ontmoeting zo'n Klapekster. Uit ervaring weet ik hoe moeilijk het is om een goede foto te maken vanwege de grote schuwheid van de vogel. Toch is het goed gelukt. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen