Gevangenis De rode Pannen |
Wie nog nooit in Veenhuizen geweest is zou ik adviseren om er echt een keer naartoe te gaan. Het is een heel bijzonder dorpje. Het dorpje is pas sinds 1984 vrij toegankelijk. Voor die tijd was het dorp niet vrij toegankelijk. Wie er werkte mocht er wonen, maar niemand mocht het dorp zomaar in of uit. Als je aangehouden werd door de gestichtwachters moest je de naam noemen van degene bij wie je op bezoek ging.
Toevallig was woensdag een landloperdag in Veenhuizen. Leuk om te zien maar het nadeel was dat het wel erg veel mensen trok.
Het dorpje is één groot monument. Het is in 1822 uit de grond gestampt als dwangkolonie. Nederland was in die tijd zwaar ontwricht en de armoede was groot, vooral in de grote steden. Landlopers, bedelaars, prostituees en straatarme weeskinderen werden naar het heropvoedingsgesticht gestuurd in het verre Drenthe.
Na de eerste Wereldoorlog werd Veenhuizen steeds meer een gevangenisdorp en werden daar de eerste gedetineerden opgesloten. Tegenwoordig zitten er nog steeds gevangenen in de gevangenis van Veenhuizen.
Veel huizen hebben een naam. Aan die naam kon je zien wie er woonde. In het pand met de naam Bitter en Zoet was vroeger de apotheek gevestigd en het pand Plichtgevoel was de woning van de geneesheer.
We nemen ook een kijkje in de voormalig gevangenis De rode pannen. Deze gevangenis was tot 2008 in gebruik en was er één met een extra streng regime. Bekende gevangenen die hier o.a. verbleven zijn meesterkraker Aage Meinesz, Heineken ontvoerder en moordenaar Ferdi Elsas en Willem Holleeder.
Bovendien had ik gelezen over een uitkijktoren die gebouwd was voor mensen met hoogtevrees.
Later bleek dat ik een belangrijk woordje over het hoofd gezien had. Er stond namelijk voor mensen met enigszins last van hoogtevrees.
Fochteloërveen |
De uitzichttoren. Voor mensen met enigszins last van hoogtevrees. |
Boomklever (Nuthatch) (Sitta europaea) |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten