zondag 26 juni 2016

De blauwborst, hertenbaby's en kleine zonnedauw in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Blauwborst (Bluethroat) (Luscinia svecica)
Ik had wel weer eens zin om naar de Amsterdamse Waterleidingduinen te gaan. Het was al weer even geleden en het blijft toch wel één van mijn favoriete natuurgebieden. En achteraf bleek dat een super idee. Wat een heerlijke dag met mooie cadeautjes en ook nog eens prachtig weer!

We zijn gestart bij de Zandvoortselaan en in het begin waren meteen de aalscholvers al duidelijk te horen. Wat een kabaal! Het is ook duidelijk te zien aan de bomen. Wanneer je witte (bijna) dode bomen ziet met nesten kan je er vergif op innemen dat er een kolonie aalscholvers broedt of gebroed heeft.
Aalscholver (Great Cormorant) (Phalacrocorax carbo)



De vergezichten in de AWD zijn iedere keer weer mooi en nooit hetzelfde.


Wat meteen opvalt zijn de vele damherten met hun jongen. Echt schattig! Heel alert en wanneer mama damhert een beetje te ver uit beeld is hoor je de jongen roepen.

Damhert met jong




Er springen veel kleine kikkertjes op het pad en door het gras. Op dit iets grotere exemplaar stond ik bijna...brrr...Gelukkig zag ik het net op tijd. Dus dat werd even languit liggen om hem mooi op de foto te zetten.



Er vliegen ook veel juffers en libellen. Heel vroeg in de ochtend wanneer ze zich warmen aan de eerste zonnestralen zijn ze nog wel makkelijk om te fotograferen maar wanneer ze opgewarmd zijn is het een stuk lastiger.
Gelukkig heb ik er wel een paar mooi voor de camera gekregen.






De vogels zingen nog volop. Het zal niet zo lang meer duren voordat dat beduidend minder wordt.
Na de broedtijd zingen veel vogels niet meer.
Er zijn meerdere redenen waarom vogels zingen. Bijvoorbeeld om te verleiden in het baltsseizoen of om hun eigen territorium te verdedigen. Maar ook om zich kenbaar te maken. Dat is vooral belangrijk voor jonge vogels en hun ouders.

Vandaag hadden we veel geluk want een mooie blauwborst liet zich zien en bleef ook nog eens zitten. Daar waren we echt super blij mee. José helemaal want zij zag hem voor het eerst.

Blauwborst (Bluethroat) (Luscinia svecica)





Deze mooie blauwborst was naast de jonge hertjes nog een mooi cadeautje van de natuur. Onze dag was dus al goed.







Wat hadden we heerlijk weer! Dit was niet echt voorspeld en het was dan ook niet echt druk voor de zondag. Het was op sommige momenten zelfs echt zomers heet en dan was het lekker als de zon even achter de wolken verdween.




Ook bloeit in de Amsterdamse Waterleidingduinen een bijzonder plantje. Kleine ronde zonnedauw. Het is een vleesetende plant. Het plantje is wettelijk beschermd omdat het niet goed gaat met dit plantje. Het aantal neemt snel sterk af.

De insecten die erop komen kunnen er dus niet meer uit. De kleine plantjes vallen op door hun roodgekleurde bladeren die in rozetten staan en haren met druppels hebben. In deze druppels zitten de enzymen die de gevangen prooi verteren. Ze groeien vaak in zeer specifieke milieus die vaak zomers droog, maar in de winter onder water staan.


Kleine  zonnedauw. ( Drosera Intermedia)






Na al dat moois gaan we met een voldaan gevoel weer richting de uitgang. Onderweg komen we ook nog een Juveniele Gekraagde Roodstaart tegen.

Gekraagde Roodstaart (Common Redsart) (Phoenicurus phoenicurus)



Deze mooie dag nog even afgesloten op terras van het pannenkoekenhuis met een glas fris en een cappuccino en dan weer op weg naar huis.

3 opmerkingen:

  1. Leuk weer Miranda. Moet ook nodig weer eens heen. Te lang geleden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Els. Ik was er ook al veel te lang niet geweest. Misschien in de zomervakantie een keer samen gaan?

      Verwijderen
  2. Heerlijke serie Miranda, de moeite waard om dit nog eens over te doen fantastisch........

    BeantwoordenVerwijderen